Drömfragmenten

Del 1: 

I dalen, vacker natur, skog och böljande kullar stod där en stuga omgiven av sjöar och vattendrag.

Hon sa till mig – mannen, 

“Du är sådär.. ja.”. Retades hon, för hon slutförde ej sina ord?

Hur är jag, sa jag. För jag behövde ha det externa förklaringen av mig själv. Inget oklart.

Nej, jag vill inte berätta sa hon.

Jag blev bedjande. Sökte medlidande. Men jag är ju sjuk! Jag kommer bara tänka på detta? Du har gett mig något att tänka på. Säg!

Jag känner många sjuka som inte behöver tänka på vad jag sagt sa hon.

Jag blev arg, min hand sökte hennes hals i ett struptag. Halsen var varm och jag kändes dess kontur med handflata och fingrar. En stunds kontakt oss i mellan, nästan kärleksfullt.

Jag släppte.

Jag lämnar dig, sa jag. 

Hon ville inte jag skulle lämna. Hon ville jag skulle lämna. Jag ville inte lämna. Jag ville lämna.

Del 2:

Jag var naken, amerikansk ski resort. Jag gick uppför en trätrappa, vid en restaurang vid liftarna. Där såg jag att jag var naken. Jag kände ingen skam men en viss obekvämhet över att amerikanerna var obekväma av en naken kropp. Jag sökte efter att skyla mig.

Del 3:

Jag behöver kissa, jag hittade en ingång till ett tunnelsystem. Det kändes välbekant och nytt samtidigt. Jag sökte, jag sökte. I all tomhet så kom en bils ljuskägel ut ur en mindre tunnel. Jag gömde mig i ett större sal. En parkering? Ett tempel? Mörkret var tillräckligt ljust för att se. Var det ens mörkt?

Jag mötte ett par ungdomar, de bodde i en lägenhet längst in. Jag söker mitt hem sa jag. Jag kände mig liten.

Jag tyckte om dem. Vi är studenter på KTH sa de – jag blev förvånad, vi är ju inte i Stockholm. Jag utbriste min förvåning. Jag lämnade dem och utbrast – “tänk inte på mig, jag är rik”. Jag skämdes för detta skryt. Eller var det bara för att visa jag klarar mig och lindra deras vilja att hjälpa? Oklart. Drömmens tolkning. Drömmens upplevelse, dess minne och dess tolkning. Kan vi separera det verkligen?

Behövde jag kissa? Behövde jag markerar revir? Eller var det min morgonkropp som behövde kissa och det ekade i drömmen? Varför tolkar vi allt som om drömmarna är ett rakt narrativ.

Del 4:

I ett förrum till sal med bår grät veterinären och hennes assistenter. En vacker hund låg i salen. Hälsosam med blank päls, med slangar i dennes kropp. 

Var den sjuk? Var den tvungen att avlivas? Hjälpte de hunden? Ja, detta är drömmens förvirrade tolkning.