Spridda tankar – april 2024

Var ypperlig där du är
Träna på att inordna dig i verkligheten och skapa det bästa från din situation. Om du inte kan flytta på positionen så fundera på hur. Flytta på dig själv eller annat i omvärlden. Allt flytta eller byta position är det enklaste. Man har svårare att påverka någon annan än du själv. Och det är svårt att kräva att andra flyttar på sig. Ska du flytta dem fysiskt eller övertala dem? Eller ge dem ett alterntiv så de förstår. Harmoniskapandet är inte alltid så harmoniskt.

Djuret rör sig i flocken. De har mekanismer för att reda ut konflikt. Vi är djur-människor med många verktyg. Använd reflektionen och magen.

När katten är nöjd så lägger den sig på soffan. Jag har tänkt på det när jag slänger mig på en stol och soffa – jag är nöjd, för just nu så ger livet det jag behöver. Och om man inte begär mer än sin girighet, om det är pengar eller kärlek, eller krav på andra så är det ganska nice.

Om du får en känsla, försök inte endast påverka omvärlden. Det är inte personen som ger dig en känsla. Det är hos dig.

Katten tittar ut ur fönstret och ser verkligheten röra sig – det är så jag stirrar på video på min laptop. En icke-verklighet. Men den är självvald. Men fastna inte, för till skillnad från innekatten så kan du öppna dörren och kliva ut.

Observationen och verkligheten.
Hedra dina egna observationer. Träna din verklighet

Vi är så dimmiga av all kunskap och alla förhållande. Kom ihåg att gå tillbaka till verkligheten, ta en paus från dina idéer och allt du greppar. Märk när det händer för mycket, när du bara går på den agens som din “illusion” ger dig. Och illusionen kan vara de förhållande i dig som uppkommit genom andra metoder än genom direkt observation.

Stå där du står. I ditt kök eller i skogen. Se den. Den observerbara verkligheten utan bedömning. Det är vackert.

Känslan av handen mot objektet. När du bär in ved så känner du det grova trät mot händerna. Detta är i stunden något egenupplevt.

Du kan träna dig bort från de kulturella illusioner du har genom att saka dem. Testa dem.

När du har ett förhållande som du tar för sant. En tanke/en inställning – har du observerat det?

Paranoia och misstanke
Vad är misstanken? Vad är paranoian? Bär du på dem för länge? Föder du din egna misstänksamhet även om misstanken aldrig uppfylls?

Vad är din fantasi vad är verklighet? Vad är din för breda fördom och din egna observation?

På TV ser jag syrianer som är kriminella. Men i verkligheten så är syrianen min kamrat på kemtvätten, min bokförare samt min hemdator-nörd-vän. Jag har tre observation på människor av syriansk härkomst – och det är goda människor. Låt in nyheterna vara din bias-förstärkare! Den kommer bara att förmedla det som är varningar till oss. Se upp för dessa varningar för de är kondenserade.

Det som händer på skärmen, var sig det är nyheter eller filmer – förstärker din verklighet. Vi tittar på en film såsom vi tittar på människor som passerar på gatan när du dricker en kaffe. Men förstå att urvalet och arketyperna är snidade efter det vi vill konsumera. Det är en förstärkande återkoppling (resonance peak).

Låt inte misstanken föda misstanken igen och igen.

Låt din egna observation tala.

Kartan och verklighet
Vi blandar ihop fantasi och verklighet. Kartan med det som det verkligen förhåller sig. Du har ritan kartan med krita genom åren. Vi håller den för länge för vi är konservativ för vår uppfattning. Utmana dina egna uppfattningar.

Kartan är löst sammansatt, med svagare och hårdare knutar. Förstå att det är kartan.

Du märker när illusionerna brister. De får inte samma kraft. 

Så Hans, lev i verkligheten utan gudar och sanningsbärande myter. Omvärdera dig själv enligt naturen. Tao.

Låt verkligheten vara verkligheten. Det är nog en ständig process hur vi möter verkligheten och omformar förhållandet till den.

Självdömandets återkopplingsloop.
Om du självdömer dig själv så kan du självuppfylla det. Jag känner t.ex. att jag är “märklig”. Men vad är det? Jag äter, sover, arbetar och bär kläder som vem som helst. Denna föreställning får jag skaka av mig.

En arbetskollega sa till mig “Var dig själv Hans”. Det var styrka för mig. Det är inte ofta människor vågar ge direkt återkoppling.

Människan
Kulturen har sprungit så snabbt. Har vi sprungit om oss själva? Där vår kultur och välstånd körs på en äldre genetiskt arkitektur som greppar det som var viktigt när vi hade lite resurser? När vi kunde ackumelera tillgångar så räckte inte blomman i håret eller maten i handen. 

Har det gått inflation i det som status? Och vi greppar efter mer för att få position i vårt samhälle/hyper-flocken.

Sträckandet efter rikedom och statusen en guldbelagd hals ger är människans gift. För i ett system av överflöd så går det inflation i vad som är mer och bättre.

Minnen
Saka dem. Undersök de operativa minnen. Var inte rädd. Kom över dem. 

Omtyckt
Ständigt fundera vi på om vi är omtyckta och vad vi ska ge och hur vi ska bete oss. Detta är nog olika och subjektivt. Det är viktigt att beta sig bra, men förlora dig inte mot hur du förhåller dig mot hela 

Envisheten
Jag måste göra klart! Jag måste skriva klart! Jag måste måla om hela lägenheten innan gästerna kommer! Men om du ska måla klart hinner du laga klart maten?

Det är fint att jag har den inställning. Men ta då inte på dig för mycket. Och att kunna avbryta och prioritera om är viktigt. Vad har du lust med? Var är viktigast för dig och vad är viktigast för att du ska ge till andra?

Ljug ej
Se upp för dina egna lögner och manipulationer. Även när du gör det mot dig själv.

Lögnen är det värsta. Och se din vän ljuga när du vet att den ljuger. Förstår kamraten inte att lögnen distansierar. Ibland vet de ej att de ljuger för de ljuger för sig själva. Suck. Återkoppla rätt. Låt det ta tid. Eller gå.

Tvivel
Vad är tvivel? Rädd att jag inte klarar något? Eller att det inte kommer att hända?

Besvikelsen på andra
Du måste släppa det då du inte kan kräva något i ett fält av frivillighet. När kamrater inte ringer, ring då dem. När de inte hjälper dig med något i ditt konstnärliga arbete, släpp det. Du kan diskutera det. Dock när man är i ett konstnärligt sammanhang så är ärlighet viktigt. Där man kan få utrymme att ge kritik och säga nej till arbete.

Om du ger lönearbete så kan du ge hårdare feedback då det är knutet till prestation. Lön är t.ex. återkoppling, men när du styr skeppet så måste du ha tydlighet och återkoppling blandat med frihet för de anställda för att ska kunna ta ansvar och utveckla sin domän.

Arbetet
Om du firar andras arbete så ge dem tack. Du kan inte endast fira det såsom det var ditt eget.

Kom ihåg att ge dig tack för ditt egna arbete till dig själv. Du KAN fira i förväg men du kan inte släppa arbetet efter det. Ibland är dock att arbetet över, lön nog. Du kommer att känna att du gjort något.

Det räcker.

Världsbilden
Det är i mig min sanning finns.

Upplevd sanning och vad vi tror oss veta agerar vi på
Vi gick till skafferiet för att hämta kakan. Vi vet att den finns där. Men din partner har ätit upp den. Det är helt ok att den har ätits, men saken är att du agerade efter något som inte var sant i verkligheten. Du kommer att agera efter vad du tror i verkligheten, inte hur den är beskaffad för du kan inte ha horisenten av att veta allt  verkligheten.

Ibland kan det vara så att du är osäker om kakan finns i skafferiet. Då är kakan i superposition i ditt sinne, finns den där eller inte. Det är inte förrän du öppnar skåpet och observerat om det finns där du vet.

Att döma andra, andrahandsinformation och skvaller
Döm inte någon efter vad du hört av andra. Se människan som den är framför dig. Det du får höra av andra är ju ett historiskt subjektiv perspektiv genom deras egna upplevelse – genom deras förmåga till att bedöma, deras gåvor och tillkortakommanden.

Se människan ånyo.

Vad andra tänker
Du kan inte veta hur någon tänker. Du kan bara tänka på det. Det är i dig själv.

De orimliga automatiska tankarna – frågor till dig själv runt det för att lösa upp tanken.
Den interna diskussion/dialogen med dig själv.

En automatisk tanke som är felaktig är automatiskt och kommer då inte rikigt upp i reflektionen. Om du hittar den subtila eller grova tanken så kan du hantera den i reflektion för att styra om.

Det kan tillexempel vara tankar om personer, system, påhittade grupperingar, andeväsen.

Exempel på frågor:
Hur har du kommit fram till tanken?
Om det är en tanke om något abstrakt eller en person, vad har de för motiv tror du? (då kan det visa sig att du inte ens har tänkte på det).
Hur bevisar du att det förhåller sig på det sätt du tänker?
Vad vill de/det?
Varför vill de det?
Hur har de genomfört det du funderar på?

Religionen
Låt religionen vara något du läser om. Inte så att det kryper in i dina beslut. Religionsmagin tillhör det historiska. Detta är en underbar värld och behöver inte historisk illusion.

Kroppen
Jag tjänar min kropp.
Och min kropp tjänar mig själv.
Men det är inte så att vi är två – kroppen och jaget.
Uppdelningen är något som sinnet gör. För vi kvantifierar världen och navigerar den genom att kvantifiera.

Trollet
Så du avskyr trollandet och manipulation? Ja, se du kanske är det största trollet då du lurar dig själv. Självtrollandet.