Den interna återkopplingen – initiala tankar

Något oformulerat och inte klart. Det handlar om att uppväxt, genetik, nuvarande miljö skapar ditt sätt att hantera dig själv. Och att vi förändras genom självreflektion, tiden och de egna uppleveserna.

Hur självskattar vi våra egna interna processer? Hur skattar vi andras processer? Vår egna uppskattning – i dess ursprungliga betydelse.

När ska du släppa en tanke? Det är det du som bestämmer.

När ska du sluta att arbeta? Det är det du som bestämmer.

Ska du börjar arbeta? Det är du som bestämmer.

Hur mycket ska du vara kritiskt mot dig själv? Det bestämmer du.

Hur mycket ska jag vara kritisk mot andra. Det är det du som bestämmer.

Att den interna återkopplingen av bedömning, tanke och känsla är internt hos dig måste landa.

Hur du hanterar motgångar kan vara något felstämd. Du kan t.ex. vara för kritiskt mot dig själv. Hade du en tyst förälder? En känslomässigt skev föräldrar? Då kanske du inte fått den återkoppling du behöver för att få en välstämd intern återkoppling själv.

Jag har en kamrat vars kusin är en mycket god konstnär. Men han bedömer allt som dåligt. Han fick ingen återkoppling av sin far. Så allt bedöms som absolut ingenting i honom och så han släpper det han skapar. Han ser mindre värde i det han skapar än han själv.

Kritik måste hanteras. Men på rätt nivå. Och i ett utforskande kontext. Inte vara aggressiv mot dig själv eller för dömande.

Hur hårt du håller i objektet är också ditt. När kan du släppa det. Dina olika prognoser, se det som objekt (symbol)/ etikett. Hitta din budget kring din framtidsplanering. Landa i nuet och tystnaden om för mycket. Navigationen av omvärlden är svår och den har varit farligare.

Ditt sociala umgänge. Var du är. Påverkar. Den uppmuntran du får, det umgänge, din mat. Din roll. Var trivs du?

Hur är ditt sätt att ge återkoppling till dig själv? Och till andra? Ser det olika ut?

Du behöver inte vänta på externt stopp, eller extern bekräftelse. Ta tag i din egna agens/drivkraft.

Vara inte enbart beroende av andras bedömning. Ta ansvar för dig själv. Allt detta påverkar din hur du tänker och beter dig.

Att hitta till en sund relation till dig själv och ditt mående och handlande i världen är svår.

Mat, droger och underhållning är för att vi ska fylla vårt behov av social interaktion och att hantera omvärlden. Vi var ett väldigt aktivt djur och nu kan andra saker virtualisera och uppfylla den belöning som vår neurologi behöver. Det vi tror vi behöver göra för att överleva.

Men det är väldigt lite du behöver. Var hygglig. Ät mat. Drick vatten. Hitta dina utmaningar – fysiska och mentala. Hitta var du trivs och där du är glad att ge och att ta emot.