Spridda tankar Stockholm 2024

Juli/Augusti. Semester fortfarande.

Spridda tankar igen. Vill spegla ner i ord så jag ser klarheten/förvirringen.

Mitt hjärta öppnas och stängs. Hur förblir det öppet?

Den inre konflikten kan vara brygga. Låt oss dela upp till ett Inre jag, och Yttre jag och Handlingen. Handlingen blir dämpad eller förstärkt av de olika jag-lagren. Du kanske vill något men du vet att kulturen inte tillåter det. Då dämpar du. Konflikten är inte farlig, den sammanbinder och kommunicerar.
Du behöver inte kämpa mot det motstridiga, låt det mynna ut i rätt handling. Eller icke-handling. Det är då du förändrar. Förändring. No big deal.

En form skapas och blir upptäckt och förstås. Kommer i klarhet, kommer i brännpunkt. Aktiveras.

Tala så folk förstår (ha! men du skriver till dig själv. Förstår du?

Det du studerar mycket lär du dig!

Du beter dig annorlunda mot olika människor. Se så att du inte bortser från någon som behöver dig. Var öppen.

Den arketyp av människan som föds av attraktion eller agg. Kom ihåg att det är din broder och syster. Du känner igen det initiala mönstret av inlärd/född gestalt. En övning är att stämma om och låta de automatiska mönstren bli kända och kommer till medvetande.

Broder och syster. Märk att vi behandlar människor olika. Vi ler mot en vän, vi är kalla mot en främling. Vad vill vi få? Vad är vi rädda för att förlora? Reflektera.

Människan är oförklarlig. När du möter nya människor vet du inget om dem och ingen vet något om dig. En vacker symmetri i det okända. Ingen vet något om någon. Spridda erfarenheter och ord, medärvt och upplevt. Låt världen var oförklarlig.
O, du okända ansikte. Jag vet lika mycket om dig som du vet om mig. Viktlös jag ser den andra – låt mig även se mig själv som viktlös.

Du observar ett mönster hos någon och det skapar känslor. Sammanfoga, se att du själv gör detta. Detta är bjälken i dig och flisan i den andras öga. När du ser att bjälken finns i dag så kan du hjälpa någon att plocka bort flisan (matteusevangeliet). När du kan se dina egna mönster så är det som en blixt. Du kan se dig själv och du behöver inte automatdöma den andra. En djupare självreflektion. Så om du ser något du inte gillar hos andra, reflektera vad som finns i dig själv. Låt de omedvetna mönstren hos dig själv komma upp till ytan.
Som en blixt genom mig själv. Allt rör sig. Skakade. Mitt inre. En plötslig förflyttning. Att behandla/relatera andra med respekt. Broder och syster. Min kärna – min själ – är berörd.

Om det är tabubelagt att hantera dina inre tankar så kan du förhindra din självreflektion. Varför skrattar vi åt det tabubelagda? Det är en förlösning.

Se det inre krumbuktandet när du träffar olika människor. Du väljer olika grad av anslutning, språk, kultur och riktning. Vet att du är sammanfogad.

Undersök arketypen av familj, vänner, den vackra kvinnan, rivalen. Sammanfoga dem. Var hygglig mot alla. 

I begynnelsen var ordet. “Ordet”, nej! – “formen” kan koppla. Ordet är skylten och det är skylten som kommuniceras? Ja man skylten står i landskapet hos både talare och lyssnare.

Objektet kan komma i reflektionen utan ordet.

Ordets form i luften, trycket -> mönster/form. Kodifierat. Samma mekanik som att känna igen något i syncentrum är det för ordet. Ej i lokalitet men i process.

Ordbilden har olika form. “Om/aum” är en enkel form. 

Anta ej bevislöst! Det leder fel och skapar felaktig känsla och djupare spår i automattankarna.

Vågen föder vågen. Antändningen föder antändningen. För att komma dit så måste du göra annat för att komma dit. Du vill vara vid målet, du tar steget. Men hjälpen på vägen var kanske något annat. Olika. 
Och det du tror dig göra leder till något annat. Vidderna öppnas.

Kom ihåg the golden rule.
Kom ihåg Kants kategoriska imperativ. (absoluta uppmaning)

Glöm ej bort det inre leendet. Så mycket enklare att acceptera tanke/känsla i det fältet.

Din förstärker dina tänkte oförätter mot andra – varför säger folk att du är hygglig men du själv tror att du inte är det? Stäm ihop sanningen, din självbild och självbedömning. Lite på andra.

Vårat sinne tror vi har rätt. Så vi missförstår verkligheten och vad som händer. Vad vår övertygelse är – är ju baserat på våra tidigare erfarenheter. Men det finns saker utanför det upplevda i vårt minne. Var öppen till att du inte förstår och att du kan lära dig av omgivningen eller andra.

Du dömer de kvinnor och män som var attraherade av mig när jag var själv var vädligt ung. När jag var 14 år såg jag ut som en man. Men vad kunde jag då? Låt inte det dömandet spegla ut hur du ser andra människor.

På vilka nivåer har vi sympati och medlidande med andra? Hur har det utvecklats evolutionärt och i vårt samhälle? Om jag ser någon falla så hjälper jag den. Om jag läser om ett jordskred eller krig på andra sidan jorden så ger jag en tanke till personen. Men hur kan jag hjälpa?
När det gäller empati så ser jag att om vi kan var empatiska och ha ett medlidande i vardagen mot din omvärld så har vi kommit långt. Det är där det start. I hjärtat hos många. Och du har ansvar för ditt egna hjärta.

Det är inte farligt att besöka gud. Men förlika dig med Gud. Och skapa dig själv. Jag tror ej på gud, men min gud förlåter mig även om jag tror på honom. Gud är inte materiellt. Han är allt och inget. Alfa och omega. Min gud är förlåtande för han kan inte döma. Han har inte energi till det, för han existerar inte. Genom gud förlåter jag mig själv.
Min gud behöver inte leda mig för han har gett mig allt jag behöver. Min kropp och det universum jag finns i.

Jag är inte perfekt. Världen kan inte vara perfekt. Ingen annan kan vara perfekt.

Var försiktig lova något i förväg. Handla istället. Berätta vad du ska göra och hur. Lova inte sån’t du bryter. Och när verkligheten gör att du måste bryta löftet var öppen med det. Löftet är aldrig leverans.

Prisa inte dig själv för att du lovat något. Ta inte mot pris för det du lovat någon. Om du vill ge, så ge.

När jag utmanar folk. Jag vill ha något tillbaka. Jag uppfostrar. Men det är ju min vilja. Bli vänare! Jag planerar konflikt, och jag exekverar den. När jag märker jag planerar konflikten avled det till något annat. Var medveten när den (performativa?) ilskan kommer. Möt dina impulser. Du har repeterat för krig. Lär dig att hantera freden.

Modern och fadern och verkligheten. Det är genom de arketyperna/gestalterna/samskara vi kan döma och förstå verkligheten. Vi använder befästa metaforer för att förstå och kommunicera. Den stadiga formen kan vara i vägen för verkligheten. Men den är i bruk för att förklara verkligheten. Vi målar världen med våra klichéer.

Fly dårarna? Kanske lära dig varför du tycker de är dårarna. Tricket är kanske att lära dig navigera dårarna. Folk är inte perfekta och ej heller du.
Du behöver inte vara perfekt, ej heller du.

Mina tankar är inte mina fiender. Inte heller dumma. De flödar. Hej hej hej! Nej, ja! 😀

Om du observerar i ett system så är du en del av det system som du observerar.

Jag börjar se mönstren och det är då jag kan leda om. Det är nu jag programmerar, avleder, skapar nya bevattningsvägar. Såsom jag leder om vattnet. Nirodha.

Tankar. När arketypen är känd som form betyder inte att den är kopplad eller förstådd. När då är kopplad så kan du se den klarare (objektet) för ditt inre öga och eventuellt leda om. Till inget. Till något annat. Drömmen kommer förändra.

Eftersom ashtanga yoga är missförstått och det blivit ett kroppsligt spel för män och kvinnor: Kan också inte öven ordet yoga vara feluppfattat. Det är yog/anhäktandet av ditt sinne men det är till för att kunna styra och se (nirodha).

Jag-heten som objekt. Du skapar jaget som den externa personen. Börja se objektet. När du sett den så kan du se hur du dömer, är osäker, inte litar på dig själv. Du misstänker dig själv. Du är tvivlaren. Se detta. Det är då du kan avleda. Stärk dig själv. Bli stark. Tror på dig själv.
Blanda inte ihop dig själv med din spegelbild. Är du vad spegeln i dig visar?

Du behöver inte alltid argumentera med andra. Låt de ha sin egna position. Du har din.