Arbetsdokument Organisationen, språket och arketyperna

Dessa anteckningar är inte färdigformerade.

Säg att vi har vissa former i oss från födseln, a priori, för att klara av världen. Redan konfigurerad form. Dessa former utvecklas sedan och får namn och navigering.

Vi förstår mammans och pappans ansikte. Vi förstår världen.

Hur relaterar dessa interna former och går i resonans med resten av kulturen. Resten av människorna?

Gudarna lade sig över våra interna memer. Våra arketyper. Polyteismen. Gifte sig med formerna. Förklarade världen. Förklarade våra känslor. Förklarade våra behov till ledning. All religion är en produkt ur vårt sinne och den produkten återspeglas sedan in tillbaka i vårt sinne. Genom tiden har den haft en funktion.

Monoteism närmade sig självet. En spegel av vår själ. Men det var fortfarande en struktur som kunde vara fadern/modern/ledare. Och den kunde korrigera ett helt samhälle kollektivt.

Vi har haft och har ett abstrakt, icke-existerande system för att kontrollera organismen/samhället. Denna organism kan utföra och korrigera. Den kan belöna och straffa. I dag har vi ett lagsystem och lagarna utgår från staten. Och likt i vårt modena samhälle kunde kunde belöningen eller straffet komma från människan även i ett i ett religiöst kontext. Men själens belöning kunde bara komma från gud. Och lagarna i det materiella samhället permuterades genom vördnad, skräck, och löfte.

Men belöning och straff är bara en delmängd. Hur vi beter oss narrativa minnen i oss. Även vår episka och små myter styr oss. Det inlärda från familj, samhället och berättelserna. Fantasin är en friare rymd – ingen tydlig handbok för handling. Människan förstår fantasi och konflikterande narrativ.

Vi har arketyper som går i oss. Former av former av former. I det genetiska och kulturella sedimentet.
Gudarna fick de nya former och nya namn.
Så relationerna i de kollektiva sinnena mellan arketyperna fick harmoni med resten av den lokala kulturen.

Så hur vi relaterar kulturella och genetiska arketyper är en del av kulturen som går i resonans med din interna värld. En antenn för världen som tar in och skickar ut och är även den förmedlande bäraren.

Narrativ, känslor, myter. Relation, förhållandet med universum, konflikt och kärlek. De kunde ha ett kulturellt religiöst sediment.

Ideologisk tribalism. Partisan.

Hur fungerar detta i ett samhälle. Egypten hade gudar och myter och berättelser om vad som hände efter döden. Ledning, organisation och tröst.

Hur får vi en stor organisation att agera samtidigt? Hur får vi en organism som ett samhället att attackera, fly, skapa vänskapsband, isolera osv, och hur förökar sig den memetiska kulturen (t.ex. Hollywood, Volvo/IKEA).

Vad är en organism grundstruktur och kan vi tillämpa på de en större struktur analogt?