Spridda tankar 2024-09-15

Den cybernetiska organismen och stormen: Interna och externa känslokomplex
Kort passus om illusionen. Genom evolutionen så har vi fått känslor för att kunna hantera olika scenarion. Dessa komplex av känslor uppkommer i t.ex. nuet, i planeringen, i förhållandet.
Korta exempel:
Nuet: Hur vi agerar vid fara.
Planeringen: Vi väger olika alterntiv. Vi har ett förhållande till dem.
Förhållandet: T.ex förhållandet till objektet. Detta används vid “nuet” och “planering”. Exempel: Hästen som blivit rädd för brevlådan som ponny tar avstånd från brevlådan som vuxen individ. Exempel: Vi läser i tidning och skapar fördomar som kommer upp när man ser detta objekt i verkligheten.

Existentialismen och dess svars förmätna postion:
Hur förmätna är vi att vi tror vi kan förklara vår existens. Genom den begränsade kunskapen vi har genom vårt kropps perspektiv av universum. Vi kan observera vårt universum och härleda. Men alla otestbara teorier, system, myter, illusioner och religion. Hur förmätet vi tror att en gud har berättat det för oss och att vi tror oss tro på det. 1900-talets vetenskapsteori lärde oss att även vetenskapen utvecklas, det vi tar för givet är taget för sant tills det är bevisat annorlunda (Karl Popper).

Kroppen:
Vår organism är basarad på konsumtion. Reproduktionen är beroende på att en individ bygger oss.Vi påverkar och påverkas. Materia fastnar på oss, vår organism bygger från materia omkring oss. Se genom verbet “att växa”. Vi är en “supra”-molekyl som kan plocka ihop vår kropp mekaniskt. Och vi har börjat förstå detta. Vi tar materia där vår kropp rör och och vår kropp avfäller materia.