Jaget – icke-jaget

Kort om objektet, tingen och processen
Start och stop, avgränsning och gestalt är skapad av dig genom kontextet du är i. Din kropp väger detta och navigerar, genom genetiska och kulturella uttryck.

Jaget som konstruktion
Precis som stol och konceptet stop så är jaget konstruerat.

Ett känsla av jag uppkommer i barnet och det är en del av människans utveckling. Att förstå att man styr kroppen, att man har en kropp, att i språket börjar använda personliga pronomen, mentalisering, och ett autobiografiskt minne och identitet mognar fram i barnets första år.

Under djup sömn upplever man inte jaget. Hur uppfattar man ett jag under dröm? I medvetslösheten finns det ett potential till medvetande och detta medvetande skapas en känsla som jag och genom denna känsla kan jag reletera till min kropp, mitt förhållande till andra och universum.

Jaget anknytning till minnen och konstrukter är skapad för navigation av verkligheten, och en kulturell kontextuell identitet. Det är ibland behäktad med en mängd saker. Dessa saker kanske behöver behandlas, skapas avstånd till / integrera.

När man väl funnit “tinget” jag, en konceptuell singularitet så kan man även släppa det jaget? Det finns stunder i livet där jagkänslan försvinner, i häpnad över något hemst eller vackert. Det är det bara medvetandet som är då. Upplevelse. Är upplevelsen verkligen ett ting? Vi kan peka mot det men det kan bara upplevas. Har upplevelsen med “jag”-et att göra och vad anhäktar sig till det auto-biografiska jag-historian?