Att leda

ETT:

Du behöver inte valla gässen om de själva vet var de ska ta skydd under natten.

Du behöver inte valla gässen om de vet var de finner vatten.

Du behöver inte tala om för trädet hur det ska växa.
Det låter besvärligt att trampa ner ungt sly.

Fåret som är förvirrat behöver dock hjälp att hitta tillbaka. Detta är en del av återkopplingen.

TVÅ:

Att ständigt göra kan vara ledsamt. Det är skönare att arbeta harmoniskt – kommunicera och observera. Men när stunden kommer för att göra rätt, det är då du arbetar.

Rätt handling är baserad på kunskap.

Rätt handling leder vidare till rätt handling

Rätt handling öppnar upp.

Om du inte har kunskap kommer du att ständigt göra fel handling. Vi gör alla fel handling,och rätt handling är att förstå att vi gjort fel handling och då lära sig.

Om du leder en grupp som förstår mer än du gör, lyssna på deras ord. Även om du inte förstår, låt se om beslutet som kommer från gruppen kan genomföras.
Det är genom att lyssna på dem du lär dig.

Dina frågar kan komma från din okunskap och det kan skapa upp ett fält för felaktigt beslut. Det kan vara bättre att lyssna. Gruppen kommer veta vad de behöver ge dig.

Om du inte förstår och skapar en riktning så kommer riktningen vara fel.

Om du måste rekrytera till gruppen och inte förstår vad den gör, så kommer du ständigt göra felaktig rekrytering.

Om du inte har tillit till dina medarbetare så får du aldrig deras kunskap och ledning. Då kommer du ha en mur runt dig, självskapad, där du lär dig väldigt litet. Och ditt utrymme för rätt handling är väldigt liten.

Om du har kunskap, så kommer du kunna göra rätt handling.

Om du vill stoppa någons beslut försök förstå vilken horisont förslaget har. Om du bara ser ARBETET så kanske du missar den POTENTIELLA effekten. Det är inte ARBETET som är beställt, utan RESULTATET.

Att ständigt arbeta med att släcka samma bränder utan att fundera varför de uppkommer, gör att man får lite tid att utveckla organisationen. För det arbetet med förbättringen är en del av utvecklingen.

Om du ständigt övervakar din medarbetare och är petar i små detaljer så kommer du sätta en boja på kreativiteten. För vissa personer kommer du bli oumbärlig, för andra outhärdlig. Skapandet kommer från hela organisationen. Att leda en grupp är inte att köra en bil, det är inte att spela schack – det är att leda, var delaktig, visa riktning, lyssna och ta rätt beslut. Och ha mod.

Att leda är att vara tydlig. Du är där för att du har fått den rollen. Men om du får hela gruppen att leda sig själv har du lyckats. Hur kommer du dit?