Hel & Ren 1: Städning

Städa, rutinen

Att städa är som vilken rutin som helst.

Om du inte har lärt dig städa av din omgivning, eller den rutinen gått i dvala så måste du ta tag i den igen.

Städa en gång är ingenting.
Men om man gör det kontinuerligt så blir det ett jobb som inte är så besvärligt. Att vara tvungen städa t.ex. månadsvis tar stor energi. Och stor energi är jobbigt att planera. Jobbigt att ta tag i. Då finns det annat som ger dig återkoppling och förströelse som man kanske gör istället.

Om du har rörigt omkring dig så måste du hela tiden prioritera. Detta gäller både saker som ligger på golvet och tvätt som ska vikas. Detta skapar stress och att du bär på mycket jobb. Det är oöverstigligt. Det är enklare att börja på något nytt än att avsluta och fixa till.

Så plocka lite varje dag. Tills det blir rutin och det inte känns märkvärt eller inget alls när du småstäder lite. Efter ett tag får du ett flow, där du inte behöver ens tänka så mycket. En meditation i vardagen.

Konkret, varje vardag.

Min morgon är till för att ge mig en gåva på kvällen så det ser fint ut när jag kommer hem.

Jag bäddar sängen – enkelt. Rättar till madrassan, sträcker lakanet, lägger ordning täcket och fixar till kudden.

 Om det finns någon disk kvar i köket så diskar jag den inför kvällens middag. Och torkar av ytorna.

I lägenheten lägger jag ordning det arbete jag har haft kvällen innan –det kan vara papper, datorer, småkrafs.

Sen såklart städar jag när jag orkar på helgerna. Det är dammsugning och tork av golv och ytor. Och allt detta gäller även om du har städhjälp.

Analogin med ALLA sysslor:
Detta är helt analogt med det arbete du till exempel gör på ett jobb. Håll efter, gör, planera inte för mycket, utan planera rätt. Städa i dina sysslor och håll rent. Gör.